Demiclownsvzw Dementie Vlaanderen Over ons

Over ons

Maak kennis met de Demiclowns, de sociale onderneming die personen met dementie psychische zorg verleent en opleidingen biedt aan verzorgers en hun omgeving. Het geheim?

Demiclowns geven vuurwerk aan de ziel

Ine , Animatrice

OPRICHTERS

Maak kennis met Lore en Lara, de founding mothers van Demiclowns VZW. Dementie ligt hun zeer nauw aan het hart. Hun beide oma’s werden getroffen door de ziekte. Ze weten wat het is om niet meer herkend te worden.

Hallo, ik ben Lore

Mensen en theater. Zij doorkruisen mijn dagelijks leven en zijn dé twee aspecten die ik in mijn loopbaan combineer. In 2010 studeerde ik af als bachelor in de orthopedagogie. In 2013 behaalde ik mijn diploma als dramatherapeute. Sindsdien ben ik aan de slag in geriatrische, psychiatrische en forensische zorginstellingen.

In mijn dagelijks leven ben ik een twijfelende, maar bezige bij. Ik omring me graag met gezelligheid en vrienden. Zij omschrijven mij als goedlachse vertrouwenspersoon met visie. De complexiteit van de mens spreekt mij aan. In mijn werk ga ik op zoek naar uitdaging. Met de creatie van Demiclowns vzw laat ik mijn gedrevenheid zien om in wat ik doe voorbij het evidente te gaan. Voor personen met dementie is de realiteit moeilijk te vatten. Via mijn clownspersonage neem ik hen mee in een verbeeldingswereld.

Ooit noteerde ik in een boekje de woorden: “Logica brengt je van a naar b, verbeelding brengt je overal”. Wat zou Albert Einstein denken als hij wist dat zijn quote mij geïnspireerd heeft om elke week een clown kostuum aan te trekken?

Demiclownsvzw Team Lore Dhaenens

Hallo, ik ben Lara

Mensen omschrijven mij vaak als een speelse flapuit. Ik hou er van om to the point te zijn.

Mijn clownspersonage Stoetel is een uitvergrote versie van mezelf. Met mijn mooie en minder mooie kanten. Het kleine maskertje stelt mij in staat om op authentieke, speelse wijze in verbinding te gaan met de personen met dementie.

Het werken met personen met dementie heeft me altijd al aangesproken. Al mis ik wat rock-’n-roll in de ouderenzorg. Vaak worden ze wat betutteld of wordt voor hen bepaald wat kan en niet. Terwijl zij de experts zijn van hun eigen leven.

In het werken met personen met dementie vraagt het wel lef om je eigen angsten en controle los te laten, je geeft je over aan hun wensen, verlangens en soms -voor ons- vreemde acties. Maar dit creëert net mooie, onvergetelijke momenten.

Naast mijn activiteit binnen Demiclowns vzw ben ik ook actief als dramatherapeut en richtte ik mijn eigen spel- en dramatherapie praktijk ‘Bitter ernst, zoete verwondering’ op.


Demiclownsvzw Team Lara Debeuf Therapeut

HET DEMICLOWNS TEAM

Demiclownsvzw Team 2022

ONS ZORGAANBOD

Dementie vormt één van de grootste uitdagingen van de toekomst. Demiclowns VZW biedt hierop een uniek antwoord.

Het aanbod van Demiclowns VZW is drieledig:

  • Psychische zorg: Demiclowns stimuleren de persoon met dementie om rollen aan te nemen uit zijn/ haar leven die verloren zijn gegaan of niet meer tot uiting komen via levensverhaal bezoeken op maat.
  • Fysieke zorg: Demiclowns triggeren de personen met dementie om in beweging te komen en zo hun fysieke mogelijkheden te onderhouden.
  • Ontspanning: De Demiclown creëert een veilige plaats waar emoties kunnen geuit worden en spanningen afnemen.

Met ons drieledig aanbod onderscheidt Demiclowns VZW zich van ieder ander entertainment en/of zorgaanbod binnen de geriatrische zorg.

Demiclownsvzw Dementie Zorgaanbod Vlaanderen

Onze eerste ervaring in het werk met onze unieke methodiek sloeg in als een bom, sindsdien zijn we niet meer gestopt.

Lore Dhaenens , Mede-oprichtster Demiclowns VZW

UNIEKE VORMINGEN

Wij bieden diverse vormingen, workshops, trainingen en supervisie aan. Op die manier stellen wij zorgverleners, mantelzorgers, familie en studenten in staat om zelf aan de slag te gaan met onze methodiek en visie op zorg voor personen met dementie.

Ik wil dit ook leren!
Demiclownsvzw Opleiding Dementiezorg

LEVENSVERHAAL

Als Demiclown nodigen wij de persoon met dementie uit om rollen op te nemen uit hun leven.

Rollen die ze vroeger spontaan opnamen in hun dagdagelijkse leven, omdat het hun job was, hun hobby, hun interesse, hun gezinssituatie of gewoon een eigenschap.

Denk maar aan de rol van vader, broer, huisvrouw, boer, helper…

Door het opnemen van die rol, neemt eigenwaarde, zeggenschap en mentaal welzijn toe.

Levensverhaalbezoek
Demiclownsvzw Dementiezorg Levensverhaalbezoeken

Ik vind het moeilijk om te zien hoe mijn mama niet meer aangesproken wordt op haar rol van lieve, zorgzame huisvrouw. De Demiclowns maakten dit weer mogelijk.

Veerle , Dochter van Irma

Onze partners