Workshops op maat

De Demiclowns bieden al jaren toonaangevende opleidingen in het omgaan met dementie. Nieuw voor u?

Maak kennis met de demiclowns-methodiek op de werkvloer!

Wist je dat wij ook in house trainingen op maat aanbieden? We gaan graag met jouw voorziening in gesprek om een opleiding op jullie maat uit te werken.

Wil je onze methodiek begrijpen én die meteen in de praktijk omgezet zien? Kies dan voor ons combinatiepakket: een halve dag workshop, gecombineerd met een levensverhaalbezoek bij jullie bewoners.

Demiclownsvzw Opleiding Dementiezorg

“Ik sta nu zelfverzekerder in mijn functie, ik heb nieuwe manieren geleerd om om te gaan met situaties waar ik vroeger op vastliep.”

Ilsa , Ergotherapeut

Werken met dementie vraagt oefening

Je wordt vaak geconfronteerd met:

 1. Agressie: boosheid zonder direct aanwijsbare oorzaak, roepgedrag, agressief uithalen naar mensen die dichtbij staan.
 2. Passiviteit: je doet je uiterste best om je bewoners deel te laten nemen aan een activiteit maar ze haken af of reageren niet. Je krijg weinig reacties terug op zaken die vroeger wel een connectie gaven.
 3. Veranderend gedrag: je hebt het gevoel dat je de connectie en de band met de persoon met dementie verliest.
 4. Onrust: doolgedrag, herhaaldelijk gedrag.
 5. Moeilijkere communicatie: je hebt het gevoel dat de persoon met dementie je niet meer begrijpt. Je hebt het gevoel tekort te schieten omdat je zelf niet meer begrijpt wat de persoon met dementie wil zeggen. Je merkt dat de woorden die je voorheen gebruikte niet meer begrepen worden. Je kan de boodschap die je wil overbrengen niet meer op dezelfde manier overbrengen. De persoon met dementie uit zijn emoties op een andere manier. Je hebt het gevoel dat hij/zij overreageren en voelt je hierdoor onmachtig. Je wil gevoelens delen met de persoon met dementie, maar merkt dat dit niet lukt.

Omgaan met dementie is niet evident. Wij bieden je praktische handvaten voor de dagdagelijkse praktijk.

Wat je leert tijdens een Demiclowns workshop

Wanneer woorden wegvallen of niet meer zeggen wat we willen overbrengen, is het als hulpverlener een zoektocht naar een gemeenschappelijke taal. Een taal die behoeften uitdrukt en het verhaal van de persoon met dementie vertelt.

De methodiek van Demiclowns vzw biedt hier onverwachte openingen om verbinding te maken met personen met dementie en hen terug te laten opfleuren.

Je leert hoe je de belevingswereld van de persoon met dementie kan betreden. De Demiclowns leren je hoe je de persoon met dementie kan stimuleren om in beweging te blijven/ komen vanuit wie hij/zij is. Je leert bovendien hoe je contact kan maken en de bubbel van isolatie kan doorprikken.

Kortom, heel wat tools om mee te stappen in de belevingswereld van de persoon met dementie, zodat jullie het gevoel krijgen dat dit terug een gedeelde wereld is.

“Eigenlijk dacht ik op voorhand: daar heb ik geen tijd voor. Maar nu merk ik op dat door aan de slag te gaan met deze technieken ik eigenlijk tijd win. De bewoners zijn rustiger, werken makkelijker mee en ik weet nu hoe ik hen kan bereiken."

Katrien , Animator

Thema's workshops op maat

 1. Veranderend gedrag: hoe kan je er anders mee omgaan?
 2. Zinvol omgaan met emoties bij dementie.
 3. Communicatie bij dementie: van isolatie naar connectie.
 4. Improvisatie als communicatie bij mensen met dementie.

 5. Passiviteit en agressiviteit bij dementie.

Ben jij op zoek naar nog meer specifieke opleiding in het kader van dementie en omgaan met personen met dementie?

Contacteer ons

Drie formules

Workhop op maat: 3u

Type workshop: interactieve inhouse workshop van 3 uur.

Deelnemers: 8-12 personen.

Inhoud workshop: de deelnemers maken kennis met de Demiclowns-methodiek, krijgen antwoorden op hun specifieke vragen en leren technieken aan die hen helpen in hun dagelijks werk. Daarnaast wordt geoefend op thema’s die specifiek gekozen worden door de voorziening.

€ 525 excl. BTW en excl. vervoerskosten.

Workshop op maat: 6u

Type workshop: interactieve inhouse workshop van 6 uur.

Deelnemers: 8-12 personen

Inhoud workshop: de deelnemers maken kennis met de Demiclowns-methodiek, krijgen antwoorden op hun specifieke vragen en leren technieken aan die hen helpen in hun dagelijks werk. Daarnaast wordt geoefend op thema’s die specifiek gekozen worden door de voorziening.

6 uur workshop: € 925 excl. BTW en excl. vervoerskosten.

Combinatiepakket

Workshop: interactieve inhouse workshop van 3 uur, gecombineerd met een levensverhaal bezoeken aan jullie bewoners.

Deelnemers: 8-12 personen

Een combinatiepakket biedt dé verbinding tussen kadering van onze methodiek en een levensverhaalbezoek waarbij jullie de theorie meteen in de praktijk omgezet zien.

Concreet krijgt dit vorm in één opleidingsdag, opgedeeld in:

 • Workshop waarin je kennis maakt met onze methodiek, maar ook meteen praktische tools en tips meekrijgt die jullie in de dagdagelijkse praktijk bij jullie bewoners kunnen inzetten.

 • Levensverhaal bezoek bij jullie bewoners waarin je met je eigen ogen ziet wat de impact van deze methodiek specifiek bij jullie bewoners en binnen jullie specifieke setting kan betekenen.

€995 excl. BTW en excl. vervoerskosten.

“We krijgen concrete tools mee die we ook kunnen toepassen zonder clownsneus bij onze bewoners met dementie. Het vernieuwende vond ik het hele actieve aspect van de workshop. Dit is uitdagend en heel leerrijk.”

Bert , Woon en leefteam

Wil je een ervaring op maat? Stuur een berichtje!